1

Skambėdamas paukščių balsais per žemę keliauja pavasaris. Gaivinantis kovo alsavimas jaučiamas dieną ir naktį.

Kovo 20 dieną minima Pasaulinė žemės diena. Žmogaus ir gamtos likimai neatskiriami. Žmonių rankose raktas nuo gamtos klėčių. Iš jų aruodų semiamės kūrybinių jėgų. Bet ir žemės likimas žmogaus rankose. Kas, jei ne gamtos šeimininkas, turi žiūrėti, kad tos rankos būtų mylinčios, geros, kad jos mokėtų puoselėti ir nežalotų.

Suprasdami šią tiesą Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijos mokiniai išradingai paminėjo Žemės dieną. Buvo vykdomas projektas „Vyresni jaunesniems apie Žemę“. 5-8 klasių mokiniai su 1-4 klasių mokiniais atliko įvairiausius eksperimentus, susijusius su gamta, žeme, aiškinosi aktualias aplinkosaugos temas,tyrinėjo gamtą.Vyresniųjų klasių mokiniai pasakojo jaunesniesiems apie gamtoje vykstančius procesus, eksperimentavo. Šį projektą vainikavo mokinių kūrybinių darbų paroda „Mes mylime žemę“, eksponuojama antrame aukšte. Vaikai su didžiule meile karpė, klijavo, piešė žemę, gamtos reiškinius. Nestokodama kūrybiškumo kiekviena klasė į žemės formos iškarpas sudėliojo visas gamtos spalvas ir tai, kas kiekvienam atrodo svarbu žemėje. Šitaip mokiniai parodė, kad yra neabejingi gamtai, myli žemę.

Kiekvienas turime savo pašaukimą ir savo pareigą žmonėms, kuriems skirtos mūsų dienos, mintys ir darbai. Ir kiekvienas gyvenime turime vieną bendrą ir didžiausią pareigą – mylėti ir saugoti žemę, kuria vaikštom, savo didžiuosius namus – gamtą. Tų namų niekas nepakeis, už aukso skrynias jų nenupirksime. Daug žmonių kartų vaikščiojo žeme. Vieni paliko gilesnes pėdas, gražiais darbais papuošė gyvenimą. Kitų pėdsakus greitai užpustė laiko dulkės. Tačiau visais amžiais šviesiausieji žmonijos protai gerai suprato tą paprastą, bet kartu ir didžią tiesą – būtinybę mylėti žemę, gamtą, nes jai skurstant, ir žmonių visuomenė skurstų. Gamta ir žmogus neatskiriami, nes žmogus yra gamtos dalis.

Dabar, kai diena po dienos pavasaris mums dovanoja šilumą ir atgimimo nuojautą, pasidžiaukime prabudusia gamta, pamąstykime apie savo indėlį ir konkrečius darbus, puoselėjančius ir saugančius aplinką.

 

Lietuvių k. mokytoja A. Šalkauskaitė


Atnaujinta: 2015/04/08

Jums taip pat patiks

Septintų klasių STEAM kelionė arba gamtamokslės pamokos „be sienų”
Bendruomenės sporto diena
Vilniaus miesto prancūziškos dainos festivalis „En avant la musique“