Gegužės 24 d. mūsų mokykloje lankėsi Vilniaus universiteto docentas, Lietuvos chemikų draugijos pirmininkas dr. Rimantas Vaitkus. Mokiniams jis skaitė paskaitą „Spalvos ir kvapai – kas bendro tarp jų chemijos pasaulyje?“.
Gamta mums dovanoja neįtikėtinų stebuklų. Mus supantis pasaulis pilnas įvairiausių spalvų ir kvapų. Kas suteikia augalams spalvas ir kodėl jos kinta? Nuo ko priklauso augalų skleidžiamas aromatas? Į šiuos klausimus, gilindamasis į molekulių pasaulį, atsakė doc. dr. Rimantas Vaitkus.
Viską lemia ne tik medžiagų sudėtis, bet ir jų sandara. Medžiagos, kurios suteikia žiedams spalvą vadinamos antocianais. Antocianams susidaryti svarbu šviesa, šiluma ir dirvos rūgštingumas. Japonijoje auginama labai įdomi rožė – chameleonas, jos žiedai saulėje raudoni, pavėsyje ir naktį – balti, sutemose – žydri (žiedų spalva tiesiogiai priklauso nuo paros laiko ir ląstelės sulčių reakcijos).
Kuo tarpusavyje susiję pomidorai, braškės, flamingai, rožių aliejus ar morkos? Ogi tuo, kad vienų spalvas, o kitų kvapus lemia izopreno dariniai.
„Gamta, kaip didžiausias menininkas, moka be didelių pastangų pasiekti didžiausių efektų“ – rašė H. Heinė. Efektingiausias reiškinys – rudeninė kaita. Kai lapų spalva keičiasi į raudoną arba purpurinę. Tai susiję su žaliojo pigmento (chlorofilo) irimu. Rudenį, žemėjant temperatūrai, chlorofilas susiskaldo, lieka karatinoidai ir antocianai, todėl lapai pagelsta ir parausta.
Paskaita mokiniams buvo įdomi, padėjo atskleisti intriguojantį, nuolat kintantį ir be galo įdomų spalvų ir kvapų pasaulį. Dėkojame doc. dr. Rimantui Vaitkui už išsakytas mintis ir pademonstruotus eksperimentus.
Chemijos mokytoja Irena Stalnionienė
Atnaujinta: 2019/05/28